05 November 2007

Goola..guler...goula...atau GULA...?

Tak kira bagaimana ianya dieja...gula tetap gula. Di zaman moden ini, kini sering tak perasan akan adanya gula yang "tersembunyi" itu.

Dalam Bahasa Inggeris ianya dinyatakan dalam nama-nama berikut:
Natural sugars: brown sugar, raw sugar, rice syrup, honey, maple syrup, molasses
Corn sweeteners: corn syrup, high fructose corn syrup
Dalam jus air: fruit juice concentrate; apple juice, pear juice, pineapple juice
Gula berakhir dengan "-ose" : dextrose, sucrose, maltose, fructose
Lain-lain: malt, carob

Hati-hati memilih "makanan sebenar" dan "makanan gula" ini. Baca label dan pulangkan ke rak makanan yang pada labelnya terdapat unsur gula awal atau mula-mula dalam ramuannya. Pilihlah karbohidrat sihat yang ada serat, seperti buah, sayuran dan tepung atau makanan berserat tinggi. Makanan ini tidak meningkatkan gula dalam darah secara mendadak seperti gula kerana ia mengambil masa untuk di hadam dan diserap ke dalam badan.

Imbangi pemakanan manis bergula dengan Jamu Patawali++
Jadilah pembeli yang bijak membaca label. Ceria selalu...